Bloggposter

Money diary summering

Måndag 7.1.2019

Vaknar 06.00 av alarmet. Snoozar. Snoozar igen. Och ännu en tredje gång. Ska tillbaka till jobbet idag. M kokar kaffe till mig. Han dricker inte kaffe men laddar espressopannan i köket så att kaffet är klart när jag äntligen hasar mig ner 06.35.

Dricker kaffe i 45 min. Sitter vid matbordet och kollar på nåt på youtube. Någon kan tycka att det är en lång tid att sitta och inte göra någonting. Det är väl sant. Men jag tycker om min morgonstund. Det är min stund att ladda inför dagen. Sedan stiger jag upp och klär på mig, packar matlåda och arbetskläder på bara några minuter. Har lite tid över och diskar undan (har verkligen ansträngt mig för att bli mer städig. Att diska undan varje dag istället för att låta disken stå tills det inte längre finns några rena kärl är något jag har fått lära mig själv att göra. En liten vana som jag ändrar sakta på.)

Åker hemifrån 07.45, på jobbet 08.00. Har ett trevligt jobb men det börjar bli aningen monotont. Hemma 17.30. Ingen träning ikväll, är dock nöjd över att jag kommit bra igång med träningen efter juluppehållet. Middag framför youtube. M jobbar sent som vanligt. Jag diskar undan (igen!) Kokar en kopp te och lyssnar på Skäringer & Mannheimer. Orkar inte koncentrera mig ända till slutet utan börjar skriva istället.

Sammanfattar förra veckans spendering, det ser ut ungefär såhär:

 

I och med att det var nyår och vi åkte omkring lite grann så har denna veckan varit dyrare än en normal vecka, dessutom ingick ett körre inköp i form av två nya bildäck. 

Skall försöka fortsätta hålla koll och i något skede publicera hur en normal, "vardagsvecka" ser ut här nere i södra frankrike. Kan redan avslöja att frågan inte är om något lyxliv, tvärtom är lönerna här lägre men kostnaderna så gott som lika höga som i Finland. Vilket är något jag också funderat mycket på det senaste; hade jag vilket annat som helst låglöne jobb i Finland hade jag tjänat flera hundra euro mer i månaden. Nåja,det är en nöt jag ännu inte knäckt. Dvs. har inte beslutat ifall det är värt att stanna här eller inte...

 

P. S.
08.01.2019 kl. 20:34

4.1.2019

Money diary

4.1.2019

Vaknar 06.30 till alarmet. Tar upp telefonen och läser artiklar i en stund.

08.30 Espresso och lite brittisk underhållning i form av the big fat quiz of 2018. Vi kollar bara halvvägs och M skall åka till jobbet. Jag är fortfarande ledig så stannar hemma och börjar packa upp. Sorterar, tvättar och viker kläder.

12.00 måste jag åka iväg för att byta däck. Fick en punktering redan innan jul men har inte hunnit fixa saken innan fram tills nu. Det tar ca en timme och vi går och äter lunch medan däcken blir fixade. 33,50€ M betalar.

2 nya däck + byte 135€.

15.30 Hemma igen, skall försöka få ordning på kaoset.

Tänk att vi åkte igår från -10 grader och nu äter vi pizza vid havet. 

P. S.
04.01.2019 kl. 17:39

Money diary 2-3.1.2019

2.1.2019

Vaknar igen ca 0830. Kokar en stor kanna te. Äter en banan och läser nyheter. Ska träffa E kl 11. 
Parkeringssvgift 2,20
En kopp te på paahtimo 2,80 tror jag. 

13.00 Lunch hos farmor. Träffar kusinerna, så sällan jag har tillfälle att träffa dem. Så sällan jag har tillfälle att träffa någon över huvudtaget känns det som. Får en julklapp av famo, två böcker, 100 €.

Hem kl 16. Två glas vin, M tillagar hjort från pappas frys. Vi sitter upp sent. Helt för sent för mig. Klockan är 23 och jag har fortfarande inte packat. Gräver fram min gamla resväska från skrubben. Slänger in kläder och går ytligt igenom endel av lådorna med mina ägodelar som pappa packat ner i flyttlådor. Tar med mig endel av det. Väskan är redan för liten. Ger upp vid midnatt, packar resten imorgon på morgonen. 

Dagens total ca 5€ + 100.

 

3.1.2019


Vaknar 05.00 av att M går på toa. Somnar om. Vaknar 06.00 till väckarklockan. Snoozar. Går upp 06.08. Tar en snabb dusch. Måste ännu packa det sista. Kommer på att jag glömt packa ner snowboardmonorna. Trycker in dem också. Hoppas på det bästa.  

07.30 på flygfältet. Har inte förbokat väskan. Måste köa. Håller på att svimma när killen som checkar in oss nämner priset för väskan. 80 euro!! Jaha. Vill jag åka får jag väl betala. 


Kortmaskinen är långsam. Den laggar. Det fungerar inte och killen låter mig gå men ber mig att betala när jag kommit hem. Han bryr sig inte och vi båda vet att jag inte kommer att betala. 

08.00 Har inte ätit än. En kaffe och två bananer på helsingfors vanda 6.90€.  


Jag är ledsen men vet inte varför. 

 

12.15 Efter att vi landat delar vi på en smörgås och en dryck. Flygfält är inga billiga ställen att hålla en matpaus på men något måste man desvärre äta. 9,40€

Två bussar för att ta oss hem: 6 € 

Eftermiddag: Nöjd att resan är över men inte överlycklig över att vara tillbaka i frankrike. Solen skiner och det är 15 grader varmt men jag har ett tomt hål i bröstkorgen. 

Dagens total: 18,30€. 

P. S.
03.01.2019 kl. 17:44

Money diary


Råkade snava över konceptet money diary på bl.a. refinery29.com. 


Jag tycker att idén är intressant. Har själv tidigare skrivit ner alla inkomster och utgifter i perioder då jag har behövt vara mer noggrann med pengar men sedan dess har jag blivit lat och låtit ekonomin sköta sig själv. Att göra det hela offentligt är väl ett sätt att dra en ner på jorden (som denhär journalisten fick inse efter att hennes besök till frisören för 181£ väckte bitter kritik (https://www.theguardian.com/lifeandstyle/2018/dec/18/what-i-learned-after-my-money-diary-went-viral)


Startar igång det nya året inspirerad av dessa inlägg och skall anstränga mig för att vara mer medveten om min ekonomi. Sparar regelbundet men under julen har jag väl känt mig rätt så generös mot både andra och mig själv. Skall göra upp en månadsbokföring när jag kommer hem för att stämma av läget lite grann.  
 
1.1.2019
Vaknar kring 08.30 i hotellrummet. Känner mig svettig och lite unken trots att nyårsfirandet avslutades relativt tidigt och under relativt nyktra förhållanden. 

Spelar clash of clans och läser lite artiklar på nätet. M sover tungt. 

11.00 M har vaknat. Jag tar en dusch. Vi packar ihop grejerna och checkar ut. Minnet från gårdagens långa incheckningskö får mig att vilja komma ut i tid eftersom vi har bokat ett bord kl 13

11.38 Det ösregnar men vi har inga  andra alternativ än att gå ut. M lämnar väskan på ett hotell närmare centrum och jag köper en kopp te och en liten flaska apelsinsaft för att få något i mig. 4,40 €

12.45 Efter att ha gått runt gamla stan söker vi oss till restaurangen. Vi äter en trerätters i lugn och ro. 53,50

Ca 15.00. Tortyrmuseum (8€/pers) Medeltida tortyrredskap med beskrivningar om avtal med djävulen, häxjakt och kyskhetsbälten. Vi går runt stan och stannar för en kopp te på ett kafé innan det är dags att åka hem. Jag kan inte motstå och tar en jorsgubbssorbet till teét. 6,90

18.30 Påväg hem. Trött. Ett glas vatten och en sista kopp te. 2,20

Har betalat en hel del för M medans vi varit i Finland eftersom hans kort inte fungerat. Skall räkna ihop hur stor andel det blir för honom när vi kommer hem. 

Dagens total : 83€ 

P. S.
02.01.2019 kl. 11:09

Hjälp på traven inför 2019

Detta skall vara som ett litet inspirations och motivationsinlägg för mig själv. Hittade en bild från min dagbok från 2017, skrivit ett mål där: börja jobba eller studera inom trädgård. 

Och det kan jag väl säga att jag gjort. 2018 har väl varit ett slags stabiliseringsår för mig. 

(Efter kandidatexamen var jag helt borttappad. Jag var inte motiverad till nånting, inte ens att resa verkade ha någon mening. Det var också då jag började ifrågasätta vad jag ville. Det faktum att jag inte kände mig hemma på universitetet och att mina framgångar var mediokra gjorde att en magisterutbildning inte kändes relevant för mig just då. Jag var urtrött på skolan och kände inte att jag lärde mig nåt. Det var visserligen en bra allmänutbildning men för arbetslivet har det inte gett någonting.)

Nåja. 2017 var fortfarande ganska turbulent men under 2018 har saker hittat sin plats (iallafall för stunden). Har ett jobb där jag trivs inom en bransch som känns relevant för mig. Inkomsten är mager jämfört med levnadsstandarden på den miljonärdränkta rivieran. Men jag trivs. Jag har lärt mig ett nytt språk och jag lär mig konkreta saker som hjälper mig med mitt stora framtidsmål, vilket är att ha en egen självförsörjande gård. 

2019 skall jag inte göra några enorma förändringar utan förbättra och ge mer tid åt det jag redan håller  på med. 

Mål för 2019 :

  • Att gå så många miniutbildningar som möjligt inom odling 
  • Ge mer tid åt bloggen och 
  • Att skriva en novell och andra korta historier

Träningsmål: 

  • Fortsätta träna 4ggr/vecka
  • Kort sikt: Mark 60 kg, 50 kg knäböj, 30 bänk
  • Medel/Lång sikt: göra en pull up, knäböj 60 kg. 

Och ta en tatuering. Jag bläddrar på pinterest nästan dagligen. Jag har bara otroligt svårt för att bestämma mig. Men i år skall jag ta en. Nu måste jag bara slå fast något och hålla mig vid det. 

P. S.
25.12.2018 kl. 20:05

Sömngåva

Jag sover konsekvent 9 timmars nätter. Jag stänger ögonen på kvällen och öppnar dom igen nästa gång när det är dags att stiga upp. Många skulle väl kalla detta en gåva, och det är det väl på något sätt. Min interna klocka reglerar sig själv väldigt effektivt. Kl 22 kan jag inte hjälpa att mina ögon blir tunga och ifall tillfället tillåter kommer jag att somna inom några minuter. 

M däremot kan inte lägga sig före midnatt. Han har väl alltid varit sån. Han vaknar igen vid 03.00 och kan ofta inte somna om. Sitter uppe i ett par timmar. Jag vaknar numera nästan aldrig till datorns blåljus, eventuellt ifall han av misstag råkar rikta skärmen mot mig. Undrar vad han kollar på. Själv tycker jag att det är lite skrämmande att sitta uppe mitt i natten. 

Han somnar om vid 5.30 bara för att gå upp en timme senare. 

P. S.
25.12.2018 kl. 09:13

I en bil

Vi sitter i en bil genom vita landskap och jag har tid att filosofera. M sover på baksätet.  

Träffade igår det gamla gänget. Folk som skaffat hus och folk som förlovat sig. Fastanställningar och boupptäcknigar. Och de av oss som fortfarande söker sin plats, vi som har för mycket frihet i själen för att kunna binda oss. Vi som flytt en inramad existens. Och sedan de som nöjt sig. 

P. S.
23.12.2018 kl. 12:20

Egentligen

Hej igen. 

Har du någonsin tänkt på att den som är arg och står där röd i ansiktet och skriker egentligen är ledsen och sårad men inte vågar visa det.

P. S.
22.12.2018 kl. 10:34

Har du

Har du någonsin tänkt på att ingen egentligen bryr sig. 

De springer stressade runt köpcentrena med tomma ögon som spärras upp med våld för att upptäcka en lämpligt genomtänkt men samtidigt lite casual chic grej som ”inte alls var något besvär”. För egentligen behöver man inte och alla har ju så mycket redan. Men lite omtänksam måste man ju ändå vara. Så gärna något ekologiskt eller ännu bättre något återvunnet eller upcycled. 

Men egentligen behöver man ju inte. Bara skit i allt. Åk till thailand och slipp. Sitt hemma och slipp. För det är det som alla egentligen skulle göra. Bara sitt hemma som varenda andra jävla dag. Bortkastad. 

Har du någonsin tänkt på hur mycket tid vi kastar bort. Stunder som vi aldrig gjorde någonting av. 

 

P. S.
21.12.2018 kl. 22:40

Några orsaker varför alla borde bo utomlands en tid

 

1.Allting är svårare.

2. Du måste bestämma själv.

3. Du är ensam.

4. Inse att alla inte tänker som du (dom har såna konstiga vanor!?)

5.Inse att det är du som tänker fel (Ja, du är idioten som inte vet det som alla andra vet)

6.Ifall du som finländare vågar komma ur ditt tystnadsskal kan du få träffa människor du annars aldrig hade träffat. Och kanske nån av dom till och blir dina vänner.

 

Okej. Jag har rest mycket och bott på andra ställen än Finland 5 av dom senaste 6 åren sen jag flyttade hemifrån.

 

Jag förstår att alla inte har denna existentiella flykt inom sig som tvingar dem att flytta runt med jämna mellanrum, men perioder borta från det trygga och bekanta kan vara lärorika erfarenheter.

 

Så låt mig förklara. 1. Allting är svårare. Allting blir mer komplicerat eftersom man oftast saknar de rätta språkkunskaperna, man känner inte till gatorna etc. Allting ifrån att gå och handla mat till att skicka in skattedeklarationer blir mer komplicerat helt enkelt för att man inte vet vad man håller på med. Det tar tid och energi att etablera grundläggande saker som t.ex. telefonabonnemang och bankkonton.

 

Punkterna 2. och 3. går lite hand i hand. Du är ensam och har ett större ansvar för att fixa saker och ting själv. Du måste göra egna val eftersom du inte har någon att fråga råd om. Eventuellt kan du fråga någon som redan känner till systemen, men i slutändan måste du själv avgöra.

 

Ur ett större perspektiv betyder det också att de s.k. stora livsvalen blir svårare. Att byta omgivning ger en plötsligt en ny synvinkel på ens liv där hemma. Studier, intressen, ens relation, var vill man bo, var vill man uppfostra sina barn?etc.  Vad som är “rätt” eller vad man “borde göra” ser annorlunda ut och man kan bättre ifrågasätta den egna uppväxten. Det kan vara en frihet och öppna dörrar för nya möjligheter men också innebära att man måste uppoffra en del saker för andra.

 

4. Alla tänker inte som du (eller som vi i Finland). Intellektuellt så vet vi att alla inte tänker på samma sätt, men trots detta så slutar vi inte förvåna oss över andra tankesätt eller handlingsmönster. Speciellt så irriterar vi oss på saker utomlands som vi tycker att inte fungerar. Tills (5). Vi inser att det egentligen är vi som inte har förstått logiken bakom ett visst beteende. När man sedan har internaliserat det nya handlingssättet så fungerar allting som det ska igen. Man behöver inte nödvändigtvis vara överens med det nya sättet. Man bara anpassar sig helt enkelt.

 

Och till slut min favoritpunkt. Under mina resor och vistelser har jag träffat människor som jag aldrig annars hade träffat. Jag har fått en inblick i deras hem och vardag. Endel mötte jag endast en kort stund och andra har blivit vänner för livet. Även om jag inte alltid håller kontakt med dessa personer på regelbunden basis har dessa möten varit otroligt värdefulla för mig. När man befinner sig långt borta hemifrån är det lätt att känna sig ensam och borttappad, och bland det finaste måste vara att i sådana stunder “clicka” med någon och att kunna dela en smula av sin värld med den andre.

 

Sådär varsågoda. Enligt mig har dessa erfarenheter gjort mig till en bättre människa. Jag är pytteliten i denna värld och det är jobbigt att inse. Ibland kan det kännas som om världen är för stor och att inget har någon mening. Men tvärtom så är allting mer värdefullt just för att de är så flyktigt och sårbart.

P. S.
11.12.2018 kl. 21:50