Fishy business

30.05.2018 kl. 22:52

Oväntat besök

Vi fick oväntat besök av en M's förra jobbkompis och numera vän T. Har varit jättetrevligt att ha henne här, har verkligen saknat en tjej att ha lite girl talk med.

SOM TUR kom vi så bra överens. Känner inte henne sedan tidigare men det har varit hur naturligt som helst att ha henne här. Man vet aldrig på förhand och det är klart att ha någon hemma hos sig kan lätt bli awkward eller ansträngt, men icke. 

Så nice som det är att bo där vi bor och få göra det jag gör just nu saknar jag verkligen att ha någon nära tjej att ha omkring mig. Eller det behöver inte vara en tjej men att ha nära vänner att hänga med. Någon som jag kan lufta ur huvudet med och som inte har något emot att dricka rosé mitt på dagen!  

Att lära känna nya människor ordentligt tar sån tid när var och en sysslar med sitt. Har några franska tjejkompisar som jag lärt känna lite grann men jag är inte lika bekväm i att uttrycka mig på franska som på t.ex. Engelska. Borde faktiskt satsa på att hänga mer med dem och på det sättet också förbättra min franska. Men det tar tid och upprepning och förberedande. Är inte socialt okompetent men kan dock ibland känna att jag har tendenser att isolera mig. Något som jag definitivt borde bryta mig loss ifrån och jobba med. 

Kan vara så imponerad av vissa människors förmåga att skapa kontakt med andra dirkekt. M är en sådan och jag är väldigt glad för det. Han har en förmåga att fånga folks uppmärksamhet och hålla dem där. Han hittar alltid något gemensamt och har alltid något att prata om. Han liksom bjuder in dem direkt i hans värld och är inte blyg med att dela med sig av alla sina åsikter. Och jag menar verkligen alla sina åsikter. Han njuter av att provocera och kittla folks sinnen och är otroligt stark oavsett vem han pratar med eller vem han ställs inför. Om ens en droppe smittar av sig på mig kan jag vara glad. 

P.S. Älskar att leta upp ny musik och har hittat denna gudinna; Fatoumata Diawara. Förstår inte ett ord med jag blev direkt fängslad. Det är något starkt helande och fridfullt i hela hennes väsen. 

 

 

 

27.05.2018 kl. 21:52

2012

Vaknade idag med en konstig flashback till för ca 5-6-7 år sedan, till tiden kring studenten och de första studieåren. Man lyssnade på avicii på hemmafester i skärgården och var nog allmänt ganska borttappad.

2011, 2012, 2013,2014.... 19,20,21,22 år var man då. 

Flyttar till Göteborg 2012 och upplevelsen där var långt ifrån ett så kallat idylliskt studieliv. Jag kommer in i en dimmig och rätt så isolationistisk period i mitt liv och jag lyckas aldrig riktigt känna mig hemma i det annars rätt så charmiga vänsterfästet. 

Jag har alltid haft svårt för smalltalk och för att knyta vänskapsband behöver jag umgås regelbundet med någon under en längre tid. Jag blir endera deep direkt eller så inte alls och jag kan verka kall och likgiltig inför folk som inte känner mig. Jag var också allmänt irriterad på den politiskt korrekta bubblan som institutionen befann sig i. Var man inte vegan feminist vänster så fanns det inte plats för en. Ja, jag tillhör själv samma grupp av världsälskande hippies men kunde ofta känna mig som den oslipade finnjäveln i diskussioner där alla satt och höll med med varandra. 

Hade också väldigt svåra eksem under dehär perioden vilket gjorde mitt sinne ännu mer inskränkt. Hade som tur några pålitliga och stabila personer i min närhet och det var nog min räddning. 

Detta var också kulmen på internets konspirationsteorier. Alltså gud vad mycket tid jag kunde slösa på dem. Det var som att bli addicted av en tv serie. Man vet att det inte är påriktigt men man måste ändå få veta fortsättningen. 

Tur har mycket hänt sedans dess och det är på många sätt skönare att vara 25 än att vara 20. 

 

 

22.05.2018 kl. 12:17

La forêt secréte

Je vis dans un rêve!

Var idag på en permakultur workshop, det som jag inte hade anat var att trädgården skulle befinna sig på en sådan drömsk plats! 

Stigen till terassträdgården gick längs med en forsande flod av iskallt bergsvatten. Solen sken och luften var lummig och fräsh. Skall ta M hit imorgon! 

 

 

P.S. Alskar piano covers. Latar som jag annars inte kan tala pa radion kan jag totalt fastna for i pianoversioner. 

 

19.05.2018 kl. 19:21

A lovestory

 

 

18.05.2018 kl. 23:42

Att lära sig språk

Att lära mig nya språk hör till de saker jag finner otroligt utmanande men också fascinerande. För varje språk har sin egen logik och sitt eget sätt att uttrycka sig.

Det finns i varje språk, och här menar jag nu speciellt det talade språket, uttryck och sätt att säga som är typiska just för det språket eller den dialekten/slangen. Man kan göra sig förstådd genom att översätta och bilda egna meningar men för att fatta hur språket används gäller det att hitta vissa "kärn uttryck". 

I skolan lär vi oss språk genom grammatik, läsförståelse och inpräntning av ordlistor. Detta funkar i min mening som ett bra stöd och som ett sätt att korrigera missuppfattningar men den så kallade kärnan i språket kommer genom uttrycken. Genom att utsättas för timtal med att lyssna och interagera med folk som talar språket snappar man an efter upp vissa "core expressions", uttryck som hänger med i alla sammanhang och som binder ihop det som sägs. Dessa uttryck innefattar ofta outsagda meningar och hjälper en också att förstå tankestrukturen i språket. 

Att dessutom lära sig att använda dessa uttryck på rätt sätt gör även att de som lyssnar på en uppfattar en som mer flytande än vad man kanske egentligen är. Dessa uttryck kan vara relativt enkla, fasta uttryck som man snabbt kan integrera i sitt eget språkbruk men ibland kan de dock vara kluriga, speciellt om det inte finns en svensk/engelsk motsvarighet. 

Som exempel kan jag nämna det franska "allez". Detta mystiska allez som verkar finnas överallt. Direkt översatt betyder det "ni går". Vilket kan förvirra en stackars finländare då det slängs in i - enligt mig ologiska - sammanhang. Och detta är bara ett litet exempel för att illustrera poängen.

Det har tagit en lång tid för mig att förstå hur allez används som uttryck. Dels kan det användas som en slags uppmaning eller kom igen rop, ett generellt "kom igen" som inte nödvändigtvis riktar sig till någon speciell person (men det kan också göras det) T.ex. Allez, on-y va! Kom igen, vi går! Men det kan också användas som ett sätt att markera ett slut på en diskussion eller som en slags hälsning. Allez, à demain! Ses imorgon. Allez, à tout à l'heure. Ses snart! Note: I svenskan skulle det bli konstigt att översätta allez i dessa sammanhang. Därför har jag haft så svårt att placera in det. 

Motsvarande exempel på uttryck som ordagrant inte egentligen betyder något men som används överallt hade t.ex. varit det finska noniin. Om någon har missat det gjorde ju Ismo Leikola humorsuccé genom att förklara variationerna i noniiiiins betydelser. Klippet går lätt att hitta på youtube. 

I italienskan är kroppsspråket och olika handrörelser av enorm betydelse. Ibland kan hela meningar sägas utan ett enda ord.  

Ma che cazzo vuoi? Med andra ord: wtf? 

Mitt bästa tips för att lära mig språk är att klura ut dessa fasta uttryck och bygga upp helheter kring dem. Då jag inte kan något alls, eller inte förstår något över huvudtaget så är ett bra tillvägagångssätt att lära sig att fråga"vad är det(här)? Sedan fråga i alla sammanhang vad är det? Och sedan upprepa svaren. Vad är dethär? Vad är dethär? Etc etc. Det funkar bra om man inte har ett gemensamt referensspråk och ifall man har folk som är tålmodiga nog att förklara för en och upprepa även enkla saker vid behov. På det sättet lär man sig språket "inifrån". Lyssna lyssna lyssna och sedan fråga efter förtydliganden. 

Voilà, that's all folks!

 

14.05.2018 kl. 10:22

Time wasted

Hade suttit och pysslat med att fixa ihop mina favorit färgpaletter bara för att inse att de var för små för bloggen. De ser bra ut i mobilen men på datorn blir de bara suddiga. Buhuu. Gå in och kolla på min pinterest istället! 

https://www.pinterest.fr/piajagerholm/look/

https://www.pinterest.fr/piajagerholm/capsule-wardrobe-warm-autumn/  

 

Som en kort sammanfattning kunde jag väl säga att jag älskar den lite slitna stilen: lumberjack flanellskjorta, jeans och en bandana. Utgår ifrån den looken som min vardagliga "uniform", dvs en basic look som jag alltid tar mig till om jag inte vet vad jag skall ha på mig. 

 

 

13.05.2018 kl. 18:23

DEL 1: Project capsule wardrobe - Färganalys och klädskåpsrensning.

I och med flytten har vi nu mindre förvarsutrymme så har haft ett behov av att rensa i mitt klädskåp. Har satt alla vinterkläder i en kappsäck ut i skjulet. Där får dom stanna tills november. Här är sommaren lång och varm, så kommer inte att behöva tröjor och jackor. Däremot är mitt sommarklädskåp ganska magert och har inte riktigt hunnit anpassa min klädstil till dethär klimatet. Insåg nu vid rensningen att jag har proportionellt sett väldigt mycket mer höst-och vinter grejer, vilket ju i och för sig är ganska naturligt.

Lade också märke till att jag har väldigt mycket mörkblått. Visste ju nog det sedan innan men det blev ännu tydligare nu. Särskilt lade jag märke till att jag inte har egentligen något som jag kan matcha med det mörkblåa. Det blir liksom bara mörkt mörkt mörkt allting.

Så med hjälp av lite färgteori och inspiration från det så kallade capsule wardrobe konceptet har jag bestämt mig för att sakta enhetliga mitt klädskåp, dvs. Tänka igenom dom färgerna jag trivs allra bäst i och sedan bygga upp an efter med plagg som passar in och som jag verkligen behöver. Tanken är att inte slösa pengar, tid och utrymme på kläder som man ändå aldrig använder utan i stället ha en struktur med ett antal utvalda plagg som alla funkar ihop. 

Jag är inte känd för att bry mig så mycket om outfits och styling så har kollat på videor på youtube för att sätta mig in i allt detta. Det har hjälpt mig jättemycket att få en helhetsbild och ge lite grunder för att förstå hur jag skall tänka kring stil, färg och framförallt kvalitet. Har hittat bl.a. en fransk ung designer - Justine Leconte - som förklarar på ett förståerligt sätt om bl.a. olika färgkimbinationer, kroppstyper och hur man skall hitta rätt passade kläder för just en själv beroende på hurdana former man har etc etc. 

 

 

Eftersom det handlar om ett brett ämne så får det bli flera inlägg. I nästa inlägg skall jag gåin mera på fäg och hur jag sjäv täkte lägga upp mitt eget klädskåp. Tjohej. Nu ska jag mysa på min provençalska terass med ett glas rosé. 

 

 

11.05.2018 kl. 22:00

Lofi chill

 

Det är jour ferié i Frankrike idag vilket betyder att ingen jobbar. En av de 15tusen helgdagar i maj som gör att hela landet står still (hehe kunde bli ett helt inlägg om det också). Har alltså ledigt och kan sitta och fundera på annat.

Älskar dessa mixar som aldrig tar slut. Kan ha på dem hur länge som helst, speciellt om jag sitter och läser och småpysslar med annat. Det är lite jazzigt och akustiskt med moderna hiphop beat i bakgrunden sprinkled with sounds of rain. Ofta har de en loop av studio ghibli animationer eller dylikt som cover. Lofi-chill är den ultimata mysmusiken ♥️

10.05.2018 kl. 11:12

Hittade min gamla blogg

Scrollade genom min tidslinje på facebook. I och med att jag aldrig publicerar något kom mina gamla blogginlägg upp nästan genast. Har lust att ta bort allting, men hur långt skall man då gå? Har inget specifikt att dölja men tycker att det är ganska jobbigt att man i princip kan gå oändligt långt tillbaka i sin historik. Kan jag radera hela min fb tidslinje från 10 år sedan fram tills nu? 

Ps. Här är den gamla bloggen. Det sista inlägget går till en blogg som jag senare också raderat. Det blir ju lite tokigt när man vill skriva men ändå sopar spåren efter sig. Varför gör jag detta? 

https://piasofiajagerholm.blogspot.fr/

10.05.2018 kl. 11:01

Atopisk hy och mina bästa eksem tips

Jo var skall jag  börja? Eksem har varit del av mitt liv så länge ge jag kan minnas. Enda sen spädbarn har min hud krånglat. 

I skolåldern var den dock för det mesta ganska bra. Skrapade arm - och knäveck då och då, t.ex. vid idrott, men i stort sett hade jag inga större besvär med huden. 

Vid ca 18 års åldern blev det dock totalt kaos och fick svåra utslag på händer och armar. Detta varade i ca 5 år och jag var stundvis väldigt tröstlös. Ingenting verkade hjälpa trots att det kändes som om jag prövade allt. 

Det finns så mycket som jag kunde skriva om exem och atopisk hy att jag måste begränsa mig lite här. Vill inte att inlägget blir onödigt långt. 

Jag kan fortfarande få utslag och ha sämre perioder men har dock lyckats komma fram till vissa trick som får huden att läka och lugna sig. Obs! Utan kortison-, steroid- eller andra immunförsvars hämmande krämer! 

 

Relativt ny bild på min arm. Huden är lite irriterad men hade varit ganska bra innan så har inte hunnit bli så grovt. För ca 1,5 vecka sen. 

 

Efter att alltså ha provat allting från kortisonkrämer den ena starkare än den andra gav jag helt enkelt upp med dem. De immunosuppressiva krämerna kändes inte heller som en lösning på lång sikt. Men, let's move on. Här en lista på saker som funkar för mig. Dessa 5 punkter är grejer som jag personligen känner att gör en skillnad i hur min hud mår och reagerar. 

1. LERA

Lera som inpackning är lugnande för huden. Den avlägsnar toxiner och slagg samtidigt som den tillför mineraler och nyttiga ämnen tillbaks till huden. Att göra en lerinpackning t.ex. i samband med bastubad funkar bra ifall man har stora områden på kroppen att behandla. Förutom de fina egenskaperna är lera dessutom en väldigt förmånlig behandling. Ett kilo torr lera (dvs som man blandar ut med vatten själv) kostar sällan mer än 5-10 euro. Kolla märken som t.ex. Argital eller Cattier.  

 

 

Jag gör en inpacknig varje dag i några dagar (t.ex 5 dagar i streck - och trappar sedan ner till varannan dag - sedan 2-3 gånger i veckan) eller så ofta som möjligt utan att huden börjar kännas skör eller stram. Gör gärna på kvällen och smörja in områdena ordentligt efter behandlingen. Alternativt om man har ett badkar kan leran blandas ut i badvattnet.

Lera är absolut det bästa för att balansera en irriterad hud. Ibland kan ens hud vara så irriterad att det är lönlöst med salvor - huden är helt enkelt inte mottaglig. Då är lera det bästa för att stilla kaoset. Efter behandlingen är huden mer mottaglig för kräm. 

2. Crema alla violetta 

Denna kräm har räddat mitt liv och det enda minuset jag kan komma på är att den endast säljs i tuber på 50 ml.

Den funkar lite som en kortison och tunnar/slätar ut huden. Denna är bra att använda 2-3 gånger per dag för att få ner alla blåsor, ärr och förtjocknader. Det är tack vare denna kräm min hud kan normalisera sig. Den är den mest effektiva krämen hittills och den doftar supergott!

Den är inte helt enkel att hitta i butiker men går att beställa på nätet. 

 

 

Dessutom har jag märkt att krämer och hudvårdsprodukter generellt som innehåller lera eller jord på nåt sätt också är väldigt bra. Dvs. Döda havets mineraler/lera eller t.ex. hederligt finskt torv. Några exempel: Ahavas PSO serie, finska turve (deras torvschampo är otroligt mild och len och funkar bra också som dushtvål. Under en period var detta enda tvålen som inte brände/sved i duschen! Rekommenderar verkligen - deras produkter är  dessutom helt finska vilket enligt mig är ett till plus).

Ahava är ett ganska lyxigt märke som har bra produkter men som tyvärr är ganska dyrt. Dessutom är döda havets urgröpning ur ett miljöperspektiv en tveksam aktivitet så jag skulle hålla mig till de europeiska märkena som nämnts ovan. Argital har fräsha produkter som inte kostar skjortan. 

3. Trädgårdshandskar

UNDVIK BOMULLSHANDSKAR. Bomull torkar ut huden - bomull suger åt sig fukt och efter en natt i bomullshandskar är min hud alltid torr och stram. Använd i stället tajta trädgårds/arbetshandskar (ex. Rostang). De sitter bra och låter huden andas. De håller sin form efter tvätt och är lite snyggare än gråslitna bomullshandskar.  

Eftersom mitt eksem varit så specifkt på händerna och armarna har handskar blivit ett måste. Trädgårdshandskar är extra bra att ha på jobbet eftersom de är flexibla och funkar med smarttelefoner.  De har en slitstark handflata men en luftig och smidig övre sida. Händerna torkar inte ut i dem nen blir inte heller svettiga eller kletiga som av t.ex. plasthandskar. 

 

 

Diskhandskar är ett annat måste och jag har ofta några på lager. Jag undviker att blöta ner mina händer och använder hellre hand desinfektering än tvål och vatten. Vatten löser upp händernas hud. Ifall huden har mycket öppna sår och skrapor är käsidesi dessutom bra för att minska inflammationen. Det stramar åt lite (vilket kan vara ganska skönt) och torkar ut vätskeblåsor. Kom ihåg att smörja in direkt efteråt med någon baskräm. 

4. Stress, oro & mental hälsa

Då jag är stressad, orolig eller nervös skrapar jag alltid extra mycket. Att skrapa utsöndrar serotonin i hjärnan vilket känns skönt men som samtidigt gör att man skrapar ännu mer. Det är ett sätt för min kropp att bli av med spänningar och att stilla oro. 

För några år sen var jag väldigt ängslig över mina eksem och försökte som en besatt kontrollera allting. Men ju mer jag stressade över min hud desto värre blev den. Ju desperatare jag kände mig desto mer försökte jag kontrollera bl.a. min diet och mitt ätande vilket i sin tur ledde till en allt mer inskränkt inre värld där jag inte längre kunde slappna av eller njuta av något överhuvudtaget. 

Saker som hjälper mig att hantera mina känslor är att röra på mig och att trappa ner på krav vad gäller "saker att hinna med" eller som jag "måste" göra. Jag kan ibland bara sitta och lyssna på musik och eller podcasts. Att skriva är också typiskt bra ifall jag har nåt som jag går och ältar över. 

Jag försöker ibland medvetet låta bli att skrapa men det är SÅ OTROLIGT SVÅRT. Det går ju inte. Det är bättre att inte hamna i den spiralen från första början. 

5. Probiotika

Sist men inte minst är probiotika, dvs. mjölksyrebakterier. 

Som barn fick jag väldigt många antibiotika kurer vilket effektivt såg till att förstöra immunförsvaret i tarmen och sabbade den naturliga bakteriefloran i min kropp. 

Tarmarna och huden är kopplade till varandra och problem i matsmältningen leder till inflammation i kroppen vilket syns som en allergisk reaktion i huden. 

Jag äter vegetariskt men följer inte längre någon specifik kost. Probiotikan har byggt upp en ny frisk bakterieflora och känner att det balanserat mitt mående i allmänhet. Jag äter i stort sett hela tiden mjölksyrebakterier. Varje dag. Jag är så orutinerad så ibland blir det korta perioder utan eller dagar då jag hoppar över/glömmer. Jag äter ofta t. ex. Lacto Seven men nu har jag fått hitta varianter på franska apoteken. Spana efter varianter med så många olika bakteriestammar som möjligt och så höga halter som möjligt.

 

Detta var mina tips för denna gång. Hoppas det kan hjälpa någon! 

Puss

 

03.05.2018 kl. 12:33

Ett gryn av hemlängtan

Vi har en golfbana precis bredvid jobbet. Jag svär att jag hörde finlandssvenska. Västnyländska golfare i valbonne?!

Insåg att jag inte varit hemma på 8 månader. Det är nästan ett år. Kommer knappast att kunna åka hem under sommaren heller. Vi får se. Vanligtvis har jag ändå varit hemma 2-3 gånger per år och nu ser det ut som om jag inte kommer att ha varit hemma på mer än ett år. 

03.05.2018 kl. 14:35

En anteckning för jorden

 

 

 

Jag älskar att skriva ner saker för hand. Då känns det påriktigt. Därför skaffade jag åt mig vid sidan av min vanliga dagbok ett tjockt häfte för att plita ner alla mina planer för en framtida gård (??!). Ja, jag skall definitivt ha en liten självförsörjande gård. Helst någonstans lite varmare än Finland. 

Jag sitter här, 25 år gammal (i facking Frankrike!), och drömmer om en egen gård. Att få jobba med naturen varje dag och att kunna vara självförsörjande. Det finns så otroligt många problem med matprodultionen idag; industrialiseringen etc. You know the drill. 

Jag drömmer om en tillvaro av tillfredsställande arbete. En daglig existens som bygger upp, läker, helar och ger näring åt sin omgivning med allt vad det innefattar: jord, mikro-organismer, växter, träd, insekter, djur, människor, ekosystem och samhälle. 

 

22.04.2018 kl. 19:59

Midvintersflytt i Valbonne

Nu flyttas det igen! Denna gång till en liten by ca 30 min utanför cannes. Vi körde första egentliga flyttlasset i förra veckans snöyra. Gatorna var tomma, fransmännen hade flytt inomhus. Längs med vägen hade bilar som fastnat i drivorna blivit övergivna. Vi körde långsamt. Som alla andra hade vi också enbart sommardäck. Allting var stilla som en julaftonsnatt. Väl framme lämnade vi den gamla folkkarn strax utanför vår lilla omvändningsgränd och tog vårt pick och pack in i värmen. Äntligen hemma! 

06.03.2018 kl. 22:36