Atopisk hy och mina bästa eksem tips

03.05.2018 kl. 12:33

Jo var skall jag  börja? Eksem har varit del av mitt liv så länge ge jag kan minnas. Enda sen spädbarn har min hud krånglat. 

I skolåldern var den dock för det mesta ganska bra. Skrapade arm - och knäveck då och då, t.ex. vid idrott, men i stort sett hade jag inga större besvär med huden. 

Vid ca 18 års åldern blev det dock totalt kaos och fick svåra utslag på händer och armar. Detta varade i ca 5 år och jag var stundvis väldigt tröstlös. Ingenting verkade hjälpa trots att det kändes som om jag prövade allt. 

Det finns så mycket som jag kunde skriva om exem och atopisk hy att jag måste begränsa mig lite här. Vill inte att inlägget blir onödigt långt. 

Jag kan fortfarande få utslag och ha sämre perioder men har dock lyckats komma fram till vissa trick som får huden att läka och lugna sig. Obs! Utan kortison-, steroid- eller andra immunförsvars hämmande krämer! 

 

Relativt ny bild på min arm. Huden är lite irriterad men hade varit ganska bra innan så har inte hunnit bli så grovt. För ca 1,5 vecka sen. 

 

Efter att alltså ha provat allting från kortisonkrämer den ena starkare än den andra gav jag helt enkelt upp med dem. De immunosuppressiva krämerna kändes inte heller som en lösning på lång sikt. Men, let's move on. Här en lista på saker som funkar för mig. Dessa 5 punkter är grejer som jag personligen känner att gör en skillnad i hur min hud mår och reagerar. 

1. LERA

Lera som inpackning är lugnande för huden. Den avlägsnar toxiner och slagg samtidigt som den tillför mineraler och nyttiga ämnen tillbaks till huden. Att göra en lerinpackning t.ex. i samband med bastubad funkar bra ifall man har stora områden på kroppen att behandla. Förutom de fina egenskaperna är lera dessutom en väldigt förmånlig behandling. Ett kilo torr lera (dvs som man blandar ut med vatten själv) kostar sällan mer än 5-10 euro. Kolla märken som t.ex. Argital eller Cattier.  

 

 

Jag gör en inpacknig varje dag i några dagar (t.ex 5 dagar i streck - och trappar sedan ner till varannan dag - sedan 2-3 gånger i veckan) eller så ofta som möjligt utan att huden börjar kännas skör eller stram. Gör gärna på kvällen och smörja in områdena ordentligt efter behandlingen. Alternativt om man har ett badkar kan leran blandas ut i badvattnet.

Lera är absolut det bästa för att balansera en irriterad hud. Ibland kan ens hud vara så irriterad att det är lönlöst med salvor - huden är helt enkelt inte mottaglig. Då är lera det bästa för att stilla kaoset. Efter behandlingen är huden mer mottaglig för kräm. 

2. Crema alla violetta 

Denna kräm har räddat mitt liv och det enda minuset jag kan komma på är att den endast säljs i tuber på 50 ml.

Den funkar lite som en kortison och tunnar/slätar ut huden. Denna är bra att använda 2-3 gånger per dag för att få ner alla blåsor, ärr och förtjocknader. Det är tack vare denna kräm min hud kan normalisera sig. Den är den mest effektiva krämen hittills och den doftar supergott!

Den är inte helt enkel att hitta i butiker men går att beställa på nätet. 

 

 

Dessutom har jag märkt att krämer och hudvårdsprodukter generellt som innehåller lera eller jord på nåt sätt också är väldigt bra. Dvs. Döda havets mineraler/lera eller t.ex. hederligt finskt torv. Några exempel: Ahavas PSO serie, finska turve (deras torvschampo är otroligt mild och len och funkar bra också som dushtvål. Under en period var detta enda tvålen som inte brände/sved i duschen! Rekommenderar verkligen - deras produkter är  dessutom helt finska vilket enligt mig är ett till plus).

Ahava är ett ganska lyxigt märke som har bra produkter men som tyvärr är ganska dyrt. Dessutom är döda havets urgröpning ur ett miljöperspektiv en tveksam aktivitet så jag skulle hålla mig till de europeiska märkena som nämnts ovan. Argital har fräsha produkter som inte kostar skjortan. 

3. Trädgårdshandskar

UNDVIK BOMULLSHANDSKAR. Bomull torkar ut huden - bomull suger åt sig fukt och efter en natt i bomullshandskar är min hud alltid torr och stram. Använd i stället tajta trädgårds/arbetshandskar (ex. Rostang). De sitter bra och låter huden andas. De håller sin form efter tvätt och är lite snyggare än gråslitna bomullshandskar.  

Eftersom mitt eksem varit så specifkt på händerna och armarna har handskar blivit ett måste. Trädgårdshandskar är extra bra att ha på jobbet eftersom de är flexibla och funkar med smarttelefoner.  De har en slitstark handflata men en luftig och smidig övre sida. Händerna torkar inte ut i dem nen blir inte heller svettiga eller kletiga som av t.ex. plasthandskar. 

 

 

Diskhandskar är ett annat måste och jag har ofta några på lager. Jag undviker att blöta ner mina händer och använder hellre hand desinfektering än tvål och vatten. Vatten löser upp händernas hud. Ifall huden har mycket öppna sår och skrapor är käsidesi dessutom bra för att minska inflammationen. Det stramar åt lite (vilket kan vara ganska skönt) och torkar ut vätskeblåsor. Kom ihåg att smörja in direkt efteråt med någon baskräm. 

4. Stress, oro & mental hälsa

Då jag är stressad, orolig eller nervös skrapar jag alltid extra mycket. Att skrapa utsöndrar serotonin i hjärnan vilket känns skönt men som samtidigt gör att man skrapar ännu mer. Det är ett sätt för min kropp att bli av med spänningar och att stilla oro. 

För några år sen var jag väldigt ängslig över mina eksem och försökte som en besatt kontrollera allting. Men ju mer jag stressade över min hud desto värre blev den. Ju desperatare jag kände mig desto mer försökte jag kontrollera bl.a. min diet och mitt ätande vilket i sin tur ledde till en allt mer inskränkt inre värld där jag inte längre kunde slappna av eller njuta av något överhuvudtaget. 

Saker som hjälper mig att hantera mina känslor är att röra på mig och att trappa ner på krav vad gäller "saker att hinna med" eller som jag "måste" göra. Jag kan ibland bara sitta och lyssna på musik och eller podcasts. Att skriva är också typiskt bra ifall jag har nåt som jag går och ältar över. 

Jag försöker ibland medvetet låta bli att skrapa men det är SÅ OTROLIGT SVÅRT. Det går ju inte. Det är bättre att inte hamna i den spiralen från första början. 

5. Probiotika

Sist men inte minst är probiotika, dvs. mjölksyrebakterier. 

Som barn fick jag väldigt många antibiotika kurer vilket effektivt såg till att förstöra immunförsvaret i tarmen och sabbade den naturliga bakteriefloran i min kropp. 

Tarmarna och huden är kopplade till varandra och problem i matsmältningen leder till inflammation i kroppen vilket syns som en allergisk reaktion i huden. 

Jag äter vegetariskt men följer inte längre någon specifik kost. Probiotikan har byggt upp en ny frisk bakterieflora och känner att det balanserat mitt mående i allmänhet. Jag äter i stort sett hela tiden mjölksyrebakterier. Varje dag. Jag är så orutinerad så ibland blir det korta perioder utan eller dagar då jag hoppar över/glömmer. Jag äter ofta t. ex. Lacto Seven men nu har jag fått hitta varianter på franska apoteken. Spana efter varianter med så många olika bakteriestammar som möjligt och så höga halter som möjligt.

 

Detta var mina tips för denna gång. Hoppas det kan hjälpa någon! 

Puss

 

P. S.
Kommentarer (1)
Tack! Ska pröva dina tips på min dotter som lider av eksem.
Anonymous08.10.18 kl. 10:02
Hoppas det kan vara till någon hjälp! Hör gärna av dig huruvida något varit till nytta :)
30.11.18 22:55