Några orsaker varför alla borde bo utomlands en tid

11.12.2018 kl. 21:50

 

1.Allting är svårare.

2. Du måste bestämma själv.

3. Du är ensam.

4. Inse att alla inte tänker som du (dom har såna konstiga vanor!?)

5.Inse att det är du som tänker fel (Ja, du är idioten som inte vet det som alla andra vet)

6.Ifall du som finländare vågar komma ur ditt tystnadsskal kan du få träffa människor du annars aldrig hade träffat. Och kanske nån av dom till och blir dina vänner.

 

Okej. Jag har rest mycket och bott på andra ställen än Finland 5 av dom senaste 6 åren sen jag flyttade hemifrån.

 

Jag förstår att alla inte har denna existentiella flykt inom sig som tvingar dem att flytta runt med jämna mellanrum, men perioder borta från det trygga och bekanta kan vara lärorika erfarenheter.

 

Så låt mig förklara. 1. Allting är svårare. Allting blir mer komplicerat eftersom man oftast saknar de rätta språkkunskaperna, man känner inte till gatorna etc. Allting ifrån att gå och handla mat till att skicka in skattedeklarationer blir mer komplicerat helt enkelt för att man inte vet vad man håller på med. Det tar tid och energi att etablera grundläggande saker som t.ex. telefonabonnemang och bankkonton.

 

Punkterna 2. och 3. går lite hand i hand. Du är ensam och har ett större ansvar för att fixa saker och ting själv. Du måste göra egna val eftersom du inte har någon att fråga råd om. Eventuellt kan du fråga någon som redan känner till systemen, men i slutändan måste du själv avgöra.

 

Ur ett större perspektiv betyder det också att de s.k. stora livsvalen blir svårare. Att byta omgivning ger en plötsligt en ny synvinkel på ens liv där hemma. Studier, intressen, ens relation, var vill man bo, var vill man uppfostra sina barn?etc.  Vad som är “rätt” eller vad man “borde göra” ser annorlunda ut och man kan bättre ifrågasätta den egna uppväxten. Det kan vara en frihet och öppna dörrar för nya möjligheter men också innebära att man måste uppoffra en del saker för andra.

 

4. Alla tänker inte som du (eller som vi i Finland). Intellektuellt så vet vi att alla inte tänker på samma sätt, men trots detta så slutar vi inte förvåna oss över andra tankesätt eller handlingsmönster. Speciellt så irriterar vi oss på saker utomlands som vi tycker att inte fungerar. Tills (5). Vi inser att det egentligen är vi som inte har förstått logiken bakom ett visst beteende. När man sedan har internaliserat det nya handlingssättet så fungerar allting som det ska igen. Man behöver inte nödvändigtvis vara överens med det nya sättet. Man bara anpassar sig helt enkelt.

 

Och till slut min favoritpunkt. Under mina resor och vistelser har jag träffat människor som jag aldrig annars hade träffat. Jag har fått en inblick i deras hem och vardag. Endel mötte jag endast en kort stund och andra har blivit vänner för livet. Även om jag inte alltid håller kontakt med dessa personer på regelbunden basis har dessa möten varit otroligt värdefulla för mig. När man befinner sig långt borta hemifrån är det lätt att känna sig ensam och borttappad, och bland det finaste måste vara att i sådana stunder “clicka” med någon och att kunna dela en smula av sin värld med den andre.

 

Sådär varsågoda. Enligt mig har dessa erfarenheter gjort mig till en bättre människa. Jag är pytteliten i denna värld och det är jobbigt att inse. Ibland kan det kännas som om världen är för stor och att inget har någon mening. Men tvärtom så är allting mer värdefullt just för att de är så flyktigt och sårbart.

P. S.